Itt az idő! Mától lehet jelentkezni a Bulgáriai nyaralásra. Mi sem egyszerűbb.. kattints ide!

Ha a programokra vagy kiváncsi, az előző bejegyzésekben vagy itt megtalálod.

Szóval tessék jelentkezni, mert ez lesz a nyár legnagyobb bulija :)

Bulgária

 2009.04.09. 10:48

Ismerkedjünk meg kicsit Bulgáriával. Ne feledd, nem elérhetetlen a cél! Itt a bizonyíték :)

Domborzat

Bulgária földje változatos, felszínének majdnem fele dombos táj. Az ország nagy tájai:

  • Északon a lösszel borított, hullámos Duna menti táblásvidék, a Bolgár-tábla húzódik. A Balkán-hegység és a Duna között fekvő táj, mely az Elő-Balkánhoz kapcsolódik. Középidei üledékekből, főleg jura időszaki mészkőből álló táblás síkság. Része a Dunai-síkság, melynek vízszintesen rétegződő kőzetei felett folyami üledékréteg fekszik.
  • Dél-Dobrudzsa: a Dunai-síkság folytatása, az ország északkeleti szegletében északkelet-délkeleti irányba. Termékeny, sztyeppeszerű síkság.
  • A Balkán-hegységtől déli irányban, vele párhuzamosan fut a Bolgár-középhegység, legmagasabb kiemelkedésével, a Vitosával. A földtörténeti újkorban keletkezett Eurázsiai-hegységrendszer tagja, a magasabb csúcsok kristályos kőzetekből, míg az alacsonyabb részek jobbára középidei mészkőből állnak. Iránya nyugat-keleti, a szerb határtól a Fekete-tengerig terjed. Kb. 600 km hosszú. Legmagasabb pontja a Botev-csúcs (2376 m).
    • Nyugati-Balkán, fő vonulatai: Vraska, Csuka, Babin Nosz, Szv. Nikola, Csiprovec-Berkocai hegyek, keletre a Koznica és a Vracsanszka Planina.
    • Középső-Balkán, fő hegyvonulatai: Golema Planina, Rzsana, Murgas, Szofijszka-hegység, 2000 m-es csúcsok: Baba-csúcs, Vezsen-csúcs, Vaszil Levszki-csúcs, Hriszto Botev-csúcs.
  • Marica-alföld vagy Ruméliai-medence termékeny síksága fiatal, feltöltött síkság a Bolgár-középhegység és a Rila-Rodope masszívum között. A Momin-szoros kapcsolja össze a Szófiai-medencével.
  • Rila-Rodope masszívum: Az alföldtől nyugat felé találjuk a vonulatait, a délnyugati országhatárral párhuzamosan futó Sztruma folyótól keletre. A földtörténeti ókorban keletkezett, óidei kristályos kőzetekből, (pala, mészkő, homokkő) álló rögvidék, amely a későbbi tektonikus mozgások következtében és a glaciális átalakítás miatt megfiatalodtak, így sok helyen magashegységi domborzat alakult ki. Sok glaciális sziklacsúcs, tengerszem alakult ki. Legmagasabb pontja a Muszala (2 925 m), a Rila hegységben.

Vízrajz

Éghajlat

Télen a hőmérséklet 0 és -7oC között mozog, csak nagyon ritka esetekben megy le a hőmérő higanyszála – 20oC-ig. A tavasz a mérsékelt szárazföldi éghajlatra jellemzően alakul. A nyár forró és párás – különösen Észak-Bulgáriában a Duna-part mentén. Dél-Bulgáriában a nyári hőmérséklet a Földközi-tenger éghajlatához hasonlóan 28–35oC körül mozog. Az ősz enyhe és kellemes. A legesősebb hónap a május, október és a november.

Növény- és állatvilág

Bulgáriában 3 nemzeti és 9 természeti park, 89 rezervátum és 2234 természeti nevezetesség található. Kettő közülük, a Pirin Nemzeti Park és a Szrebarna rezervátum szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Az idegenforgalom erőteljes fejlődése az országban a helyi növény -és állatfajták, a természeti jelenségek, az évszázados fák és az érintetlen természeti tájak megőrzésére irányul.

forrás: http://wikitravel.org/hu/Bulg%C3%A1ria

Címkék: utazás bulgária

Fakultatív programok részletesebben:

 

Buli hajó (egész napos program) - A tavalyi nyár szenzációja!
Ha valaki tavaly velünk tartott nyaralni, tudja miről is van itt szó: KIHAGYHATATLAN!!!
Miközben úszik a hajónk a nyugodt vízen, a fedélzeten tombol a party! Saját DJ adja az ütemet a fenékrázáshoz, nektek csak egy gyatyát/bikini(alsót), meg napszemüveget kell hoznotok magatokkal. Vízi-pisztollyal lövöldözik a lányok a szádba a hideg sört, ha cserébe bekened a hátukat napolajjal. Megy a limbó, a diszkó, na meg a vonatozás! Persze a piázás mellett a pocakra is gondolunk, fish-piknik jár a túrához.

Istambuli városlátogatás (egész napos program)
Törökország legnagyobb és legvarázslatosabb városa. Buszunk késő este indul, és a napfelkeltét már a Fekete-, és a Márvány tengert összekötő Boszporusz szoros partján nézhetjük végig. A Boszporusz a város szívében található, egyben természetes híd Európa és Ázsia között. A bizánci és az oszmán birodalom építészeti remekei, a szultánok palotái, a nyüzsgő bazárok, a hangulatos éttermek, mulatók határozzák meg ennek a csodálatos városnak, a "Kelet Kapujának" mindenkit elbűvölő atmoszféráját. Közösen megtekintjük a világ csodái között számon tartott Kék Mecsetet, az Aja Sophiát, majd mindenki kedvére vásárolgathat a Nagy Bazárban (Figyelem! Alkudni kötelező). Ha mindenki beszerezte vizipipáját, és hastáncos ruháját megkóstoljuk a török gasztronómia remekeit: bachlava, döner, kumpirs, airan, török kávé, és az igazi török tea! Elegendő idő áll majd mindenki rendelkezésére, hogy kicsit barangoljon a város kis szűk utcáin, majd amikor 9 óra tájt megszólal a muezin, visszaindulunk, hogy másnap folytathassuk a bulit!

Ár: 65 euro, amely tartalmazza:
- török vízum (20 euro)
- buszos utazást
- idegenvezetést
- döner, caj (török szendvics, török tea)
- belépő a Kék Mecsetbe

A túra minimum 30 fő jelentkezése esetén indul.


Kitesurf oktatás
Napjaink feltörekvőben lévő extrém sportja. Magyar jelentése sárkányszörf de ezt a riderek nem használják csak simán "kite". De, hogy pontosan milyen is ez a sport??? Tömören úgy lehetne leírni: egy wakeborad deszkán csúszni a vízen úgy, hogy közben egy siklóernyő repül a fejed fölött, ami húz! Persze vannak különböző válfajai is, mert nyugodtan űzhetjük havon, jégen és füvön is ha kellően megkedveltük és nincs rá lehetőségünk, hogy egy egész nyarat víz mellett töltsünk és várjunk az áhított szélre...

Aquapark Kamikadze, Crazy River, Niagara, utána meg egy kis flashelés a meleg vizes medencében? Ha ez bejön, akkor irány a csúszdákkal teli Aquaparkba, ami a szállástól 10 perc sétára található. (www.aquapark.bg)

Bolgár est
Egy kis kultúra, egy jó adag gasztronómia. Kóstoljátok meg a bolgár nép hagyományos ételeit, és italait. Házi "banicska", sopszka saláta, bableves, grillezett csirke pikáns fűszerekkel, görögdinnye, bor-, és pálinkakóstoló amennyi belétek fér (korlátlan étel-ital fogyasztás!) Műsor: néptánc, parázstánc, vetélkedő. A műsor után ivás és tánc amíg ki nem dobnak minket.

Hajókirándulás (fish-piknik)
Találkozás Robinson Crusoeval a lakatlan szigeten! A hajó Nesebarból indul, majd St. Vlason keresztül egészen a legészakabbra fekvő pontig visz minket, amelyet a bolgárok "orr"-nak hívnak. Lesz ivás-evés, pancsolás, és napozás. Kikötünk egy elhagyatott kis öbölben, ahol kagylót sütünk, hideg sörrel koccintunk Péntekkel és a vállalkozó kedvűek egy kis versenyben is részt vehetnek.

Gokart
A szálláshoz közel található egy gokart pálya, ahol egész nap megy az őrült száguldozás. Ha élvezed, amikor a 35-40 fokos hőségben szétfő a fejed a bukósisakban, hát rajta! Minket megtalálsz majd a beachen.

Bortúra
Nem csak a borkedvelőknek ajánljuk, minden "sörpártit" is szeretettel várunk, hiszen a számos borfajta közül biztosan mindenki megtalálja a magának valót. Igény szerint lesz étel is, és miközben a kellemes bolgár bort szopogatjuk, körbenézhetünk egy igazi helyi borospincében is.

Burgaszi kirándulás
Burgasz a bolgár tengerpart déli központja. Rengeteg bolt és üzlet kínálja márkás portékáit a külföldi turistáknak. Ugyanakkor eredeti hamisítványokhoz is hozzájuthat az erre áhítozó, tizedáron. Ha kultúrálódni, vásárolgatni szeretnél, inkább gyere velünk Isztambulba. Na az komoly lesz!

Ha többre vagy kiváncsi, akkor csak egy kattintásra van szükséged!

Címkék: programok utazás buli bulgária kirándulás nyaralás

Tervezett extra programok:

- welcome single party
- fáklyás buli
- chill & pool
- strandröplabda bajnokság
- strandfoci
- drinking race
- vizespóló verseny
- történelmi városlátogatás Nesseburba, idegenvezetővel
- fotópályázat
- X-BOKSZ bajnokság

Fakultatív programok:
- PARTY HAJÓ
- KITE oktatás
- ISZTAMBULI városlátogatás (Törökország)
- Bolgár Est
- aquapark
- hajókirándulás fish-piknikkel
- gokart
- banánozás
- pókertorna
- bortúra
- burgaszi kirándulás

Még több info itt: http://bulgariainyaralas.hu

Címkék: programok buli party kite bulgária kirándulás nyaralás napospart

Bulgáriai nyaralás - az utazás

 2009.04.07. 14:04

UTAZÁS:

A buszos utazást a csomagár magában foglalja, amelyeket többször kipróbált igényes légkondicionált autóbuszokkal bonyolítunk le. A járművek kényelmesek, összkomfortosak, van DVD/video lejátszó, és WC is. A szokásos csomagkorlátozás ezen túránk esetében is érvényes, minden utas egy nagy, és egy kis táskát hozhat magával.

Távolság Budapesttől: 1180 km
Menetidő:
- busszal: 20-22 óra
- autóval: 15-17 óra

Bővebb információk itt

Címkék: utazás bulgária nyaralás